En sommarplåga som kommer att förfölja oss till åtminstone valdagen i september, i alla fall oss som är 70-plus, dvs vi pensionärer som har jobbat merdelen av vårt vuxna liv, är att bli utpekade till att ha ”byggt det här landet”.


Frågan ställdes av Staffan Dopping på Twitter, om alla 70-plusare verkligen har ”byggt det här landet”, om inte rätt många åker lite snålskjuts här, och jag har tänkt en del på den.


Jag har själv jobbat större delen av mitt vuxna liv i olika yrken inom massmedierna, främst i nyhetsdito, men jag kan faktiskt inte säga att jag har byggt nåt väsentligt på samhället alla de åren. Inte byggt nåt alls, om jag ska vara ärlig.

Å andra sidan har jag inte rivit nåt heller, vad jag vet, i alla fall inget av vikt för samhällsbygget.


Jag har absolut inte latmaskat mig. Tvärtom. Men byggt nåt, i den meningen att samhället har blivit bättre tack vare mig, nej tyvärr.

Mina tjänster har helt enkelt inte varit efterfrågade av den sektor av samhället som bygger det.

Och så är det väl för de flesta fotografer och journalister, kan jag förstå. Eller scenarbetare eller bokhandelsbiträden, för att nämna annat som försörjt mig i yngre år.


Eller för bilförsäljare, konsulter, influerare, kompositörer av allehanda musikarter, demonregissörer, banktjänstemän, fria debattörer och hopp-i-landkallar.


Ja, så är är det väl för de flesta gamlingar, när vi gör sluträkningen av våra liv.

Det kommer inte att resas några större statyer efter oss, och vi kommer inte att få namnge några viktigare gator eller torg.

Därför blir det så klyschigt, när de flesta politiker oavsett kulör, för att få deras röster i valet, hyllar gamlingarnas så kallade samhällsbygge.


Men det är bara att bita ihop.

Snart är det mitten av september och  alla röster har räknats. I bästa fall har vi sen en regering som på gott eller ont kan, ja om inte styra landet, så i alla fall något så när försöka hålla i ratten. Eller hatten.

Och alla politiker av rang har då som i ett slag förträngt  dem som ”byggt samhället” för några år framåt.


Och när det är dags igen, år 2026 om det inte har blivit nåt extraval dessförinnan, kommer rätt många av oss äldre att ha gått till samhällsbyggarnas sälla och dess bättre floskelfria jaktmarker.