Jag skrev i Spridda skurar, 22-09-26, bl a om när Elisabeth II trillade av tronen, och om minnen från barndomen, när Gustav V trillade av tronen.
Jag skrev om uppståndelsen då i skolan, och om när jag kom hem efter skoldagens slut.
Enligt min salig mor skulle jag ha sagt att: ”Så här ledsen har jag inte varit sen katten dog”.

Den katten hette Murre I och var den första katten i mitt liv, och ja, jag var verkligen ledsen när han gick till de sälla kattmarkerna.

Jag var redan från tidig barndom en s k kattmänniska. En människa med ögon känsliga för talande svansar och utforskande ögon med streckpupiller.
Jag var en liten kattmänniska, ja ett kattbarn var jag.
Inte att förväxlas med kattunge.

Man brukar säga att människor har hundar, men att katter, de har människor. Jag brukar säga så i alla fall.
Man (jag) brukar också säga att ett hus utan katt är inte ett riktigt hem.
Och i ett riktigt hem är det alltid katter som regerar.

Regentlängden för katterna i mitt liv som jag minns dem.

Murre I var en gråstrimmig hankatt som min far kom hem med, när jag var blott några år gammal, fyra-fem kanske.
Han fick inte ett långt liv. Hankatter kastrerades sällan på den tiden. och kampen om födan och honorna krävde sina tributer. Sällan såg man en äldre hankatt som inte hade riv- och bitskador både här och var. Ögonskador förekom.
Jag kommer ihåg att nån, det kan ha varit en granne, eller det kan ha varit farmor eller nån annan, sa att det är synd om gamla hankatter.
Murre I
 dog i kattpest några år senare.

På den tiden gick man inte så ofta till veterinären. Numera finns veterinärkliniker nästan överallt, men inte då.
Så när det blev dags att avliva ett kärt husdjur, bad man en jägare i vänkretsen om hjälp, och så gick man ut i skogen med katt och bössa.

Murre II 
var en stilig, mörkt stålgrå hankatt som efter några plötsligt försvann ifrån oss. Det märkliga var att han efter nästan två år kom tillbaka. Det förvånades oss lika mycket som sorgen efter honom förbyttes i glädje.

 


Holger
 var  något ljusare grå med vit buk, vitt i ansiktet och vita tassar. Att han fick det namnet beror på att hans mamma Kerstins ägare alltid döpte Kerstins ungar efter släktingar.

Holger var en hemkär katt och han lämnade sällan tomten. Så han levde han också längre än de tidigare och i stort sett oskadad till sin död.



Sigrid 
kom lite parallellt med Holgers sista år. Holger bodde hos mina föräldrar, men jag hade tillsammans med min då fästmö, nu sen drygt 50 år kära hustru, flyttat in i en liten lägenhet i ett rivningshus vid Vanadisvägen i stan, och vi tyckte att vi borde ha en liten katt.
Eller rättare, jag kom en kväll oannonserat hem med en liten grå-vit-svartstrimmig kattfröken och placerade henne framför min fästmö. Och det var det.

Sigrid kallades för det mesta för Siggan, eller bara Sigge, och var nog den mest intellektuella av alla mina, och våra katter.
Vi kunde föra långa samtal om nästan vad som helst, och hon fyllde  i och fick mig på rätt spår, när jag inte hittade rätt ord eller uttryck.
Hennes politiska analyser var knivskarpa, och hon skulle, om hon levt nu, ha kunnat bli en utmärkt programledare för teveprogram som t ex SVT/Babel och Agenda, eller varför inte Sigrids Bokradio i P1. 

Efter en liten tid hämtade vi också hem Sigrids bror.

Snäll, som brodern döptes till var en nästan helsvart kille (med lite vitt) som verkligen var snäll. Han hoppade tyvärr alltför snällt efter Sigrid ut genom fönstret efter att vi hade flyttat till Kallhäll. Sigrid fick vi fatt i, men Snäll såg vi aldrig mer av.

Så kan det gå. Att ha katt är att mötas och skiljas.
Och i bästa fall mötas igen.


Doris 
kom sen, som en komplettering efter den tragiskt bortlöpte Snäll. Doris var en gråvitstrimmig katt, med lite röda inslag. Till skillnad från alla andra katter i mitt liv, var hon en inte så lite skrajsen katt.
Förmodligen hade hon detta efter sin pappa som också var rödstrimmig och smårädd för det mesta, ja till och med för sina egna små ungar. Tänka sig.

Sen gick det rätt många år utan katt och visst kändes det lite tomt, men vi hade barnen som växte upp, vi jobbade och bodde i lägenhet och vi kände att en katt inte riktigt skulle hinnas med.
Men så en dag långt senare, för drygt 12 år sen närmare bestämt, var det dags igen.

Frasse kom som en tvåårig virvelvind med sitt pick och pack och flyttade oombedd in hos oss.
Och han kom med en sån självklarhet att hade vi bott på Kymmendö, så hade han kommit med ett höganäskrus i ett snöre runt halsen.


Efter att ha lokaliserat Frasses ägare som mer än gärna ville bli av med honom, kom vi överens om att ta hand om honom. Nu är Frasse alltså 14 år och har bott med oss och under senare år med ett par hundar, varav den andra, dvärgpudeltiken
Toffee är mycket förtjust i honom.

Frasse är inte fullt ut lika förtjust tillbaka, som han sa en gång, när vi satt i soffan, Frasse och jag:
Kom ihåg, det här är oss emellan, så absolut inget till Toffee! Men det var faktiskt bättre förr, när det var hundlöst här."
"Kan förstå det", sa jag, "men nu är det som det är, och då får man gilla läget.”
"Visst, sa Frasse, "det är okej. Så länge det är jag som bestämmer”
”Du är bossen, Frasse.”

 🔹

Honkatter brukar bli något äldre än hanar och kan bli upp till 19, 20, ja 21 år. Alltså lite äldre än hanar, men Frasse är i gott bruksskick och bör väl kunna få åtminstone  några år till på nacken, innan det blir dags för också honom att trilla av tronen.
Kanske kommer han till och med att överleva oss. Som Bettan II överlevde de flesta.
Vi får se. Nån av oss i alla fall.

🔹

Epilog 2022-11-15
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Ibland blir det helt annorlunda. Om det har jag skrivit ett tillägg denna text, ”
Till Frassekatten ❤️”.


Andra självbiografiska bloggtexter
• Den sydamerikanske gangstern och jag
• Kronprinsessan och jag
• Anna Lindh och jag
• Gunnar Sträng och jag
• Paddorna och jag